GRUP DISCUSSIÓ

Aquí [CLICA!] pots veure tots els vídeos del grup de discussió entre Carles Campuzano, Àngel Colom, Roberto Labandera i Jordi Miralles. Està estructurada en tres blocs.

El primer és quina opinió tenen de les polítiques governamentals en matèria d’immigració. El segon és com creuen que s’hauria de portar a terme aquest fenòmen des de l’administració. I finalment, el tercer, ens parla sobre si creuen que els immigrans haurien de votar, explicant els diversos mecanismes per dur-ho a terme. 

Us deixem amb un tast sobre el tercer bloc: han de votar els immigrans?

–>Carles Campuzano

Bloc 1

 

Exposició de cada ponent : com s’ha d’afrontar el fenomen de la immigració?

 

1.       Empatia cap a la gent que arriba. Valors actituds. Posar-se a la pell d’aquesta gent.

2.       Equilibri balança viure junts i acceptació diferències. Exaltació diferencies i divisions per fer conflicte malament

3.       Promoció social. Millorar condicions. Sinó immigració condemnada a ser factor elements desigualtats socials conjunt polítiques publiques educació, mercat. Oportunitats de feina.

4.       Valentia de la societat, model d’economia creat.

 

Bloc 2

 

S’estan portant a terme correctament les polítiques sobre immigració des de l’administració

 

1.       Percepció que el govern no controla la immigració il·legal.

2.       Existeix serveis públics essencials (educació, sanitat)  que reben una pressió major pel nombre de ciutadans que viuen al país , però les administracions  no tenen capacitat de resposta degut a que el sistema de finançament es va calcular al1999 quan la població era d’uns 6 milions, ara però ja és de 7,5. No es tenen els recursos ni les competències per fer-hi front.

3.       Els governs, català i espanyol,  fan polítiques més encarades cap a les diferències que no pas cap al que ens permet viure junts.

4.       Hem viscut 12 anys de creixement exponencial de la immigració que ha anat acompanyat d’un creixement econòmic. Ara hi haurà una crisi econòmica que comportarà un augment de l’atur, però la immigració seguirà pujant. Fins ara no hi ha hagut conflictes socials, però quan s’iniciï la nova etapa basada en la competència pels llocs de treball si que es poden produir, i la sensació de la gent és que no s’està preparat perquè això passi. Els immigrants són més receptius a canviar de ciutat i de tenir unes condicions laborals més baixes que els autòctons, per tant pot haver-hi conflictivitat social si és té la sensació de què un immigrant “pren” la feina a un autòcton.

 

Bloc 3

 

Els immigrants haurien de poder votar? En quines eleccions? Quins requisits?

 

 

1.       Lligar el fet de tenir vot a l’accés a la nacionalitat. Evitar discriminacions entre immigrants- llatins 2 anys/ marroquins 10 anys.

2.       Pacte. Poder integrar, voler viure junts i a partir d’aquí poder votar.

–>Àngel Colom

Bloc 1

 

En un mon globalitzat com en el que ens trobem, representa un veritable repte. Els fluxos migratoris es veuen accentuats deguts a les noves tecnologies, ja que els immigrants veuen per Internet (p.ex.)que poden tenir un futur millor i decideixen emigrar.

Cal trobar un model d’empatia. A Catalunya hem de trobar un de propi. No valen ni el model saxó (multicultural, crea ghettos), ni el francès (absorbir, es reboten). S’ha de fer una síntesi entre els dos models. Un contracte, un pacte de drets i deures entre els que venen i els que ja hi eren.

 

Bloc 2

 

 En els anys que ell ha estat fora (8 anys) no s’han pres les mesures correctes per a controlar els fluxos migratoris. Això es veia a venir degut a l’ampliació europea. La Generalitat ha estat lenta, els ajuntaments si que han treballat correctament. Cal redistribuir el model a les escoles per integrar millor els nouvinguts. S’ha de ser més agosarat alhora d’acollir els immigrants. Espanya posa fre. Això ha provocat ghettos, que la gent es situï en barris concrets i s’hi estanquin, i això crea conflicte.

 

Bloc 3

 

 El model té data de caducitat i s’ha de remodelar. Si exigim deures, els hem de donar drets. Per tant, per a aconseguir els drets han de fer un esforç per a complir els deures d’una manera satisfactòria. Els catalans som fruit d’un mestissatge i aquest creix cada cop més. Entre tots hem d’aixecar el país. S’han de crear unes bases de consens. Si el trobem el model funcionarà, sinó, ens passarà com a d’altres estats europeus com França.

–>Roberto Labandera

Bloc 1

 

– Necessitat de les Polítiques Publique dutes a terme pel govern.

– Control més extricte de l’entrada de la immigració. Control d’otorgar la ciutadania.

– Problema d’un possible canvi en alguns aspectes de la Constitució que poden afectar alguns aspectes relacionats amb la immigració.

– Principi de reciprocietat amb un conjunt de països Sudamericans de l’any 1992 en matèria de immigració.

 

Bloc 2

 

– Les polítiques públiques estan en una fase incipient.

  Ampliació de les competències per als Ajuntaments ens locals en aquesta matèria per beneficar la integració.

 Acord per tenir més control en matèria de immigració per part dels Ajuntaments.

– 8 milions de persones irregulars en la zona d’Europa.

                       

+ Ordenació de la lliure circulació.

+Ajudes als Estats Europeus que pateixin un major nombre d’immigracions.

+ Importància de desenvolupar una Política Europea sòlida.

 

 

Bloc 3

 

– Els immigrants haurien de poder votar en totes les eleccions, ja que han de ser tractats com a qualsevol altre ciutadà. Això sí, amb un cert temps de residència al territori.

–>Jordi Miralles

Bloc 1

 

-No es pot negar el fet de que Catalunya ha rebut milers d’immigrants els últims anys i que aquesta tendència segurament continuarà.

-S’ha d’eliminar la sensació de que els immigrants són immigrants, és a dir se’ls ha de tractar igual que qualsevol persona autòctona.

-És per això que la societat i el Govern els ha de donar tots els drets per tal de poder exigir-los obligacions. Si la societat els accepta i no els tracta com a quelcom aliè i diferent, la integració serà ràpida i eficaç.

 

 

Bloc 2

 

– No s’està portant tant malament com es pensa. Si bé és cert que des de les administracions autonòmiques i estatals, s’ha trigat una mica massa, els ajuntaments estan portant a terme una gran actuació i molts han aconseguit una integració exitosa malgrat els pocs recursos disponibles.

Aquest exit en el món local ha estat possible perquè les administracions s’han concentrat en la integració assistencial, és dir, han procurat oferir els serveis que la resta de la població gaudeix a les persones nouvingudes, en comptes de fer lleis o establir condicions. “Un exemple d’això és la targeta sanitària, que ens fa a tots i a totes iguals.”

– El que no es té en compte tampoc és el paper de l’associacionisme català, que, en reconèixer, acceptar i comprometre’s amb la població immigrant, està facilitant molt la integració i l’acceptació dels nouvinguts en la societat catalana.

– Cal més voluntat de treballar units, de fer un pacte nacional per la immigració, on totes les administracions i els agents socials es comprometin amb l’assimilació. Cal també que la societat, i el Govern al capdavant, lluitin contra la marginació i les condicions infrahumanes en les què molts nouvinguts han de patir.

 

 

Bloc 3

 

– És un clar exemple del que la societat hauria d’acceptar per tal de facilitar l’acceptació. Si els immigrants viuen amb nosaltres i paguen impostos i contribueixen en la societat com tothom, perquè els hi hem de negar el dret a vot? No té sentit, és una acció que l’únic que crea és resistència i mala maror.

– Els immigrants haurien de poder votar en totes les eleccions, ja que han de ser tractats com a qualsevol altre ciutadà.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggers like this: